1000-soortendag op 03/06/2017 in de Vaanders te Maria-Aalter

1000-soorten dag

 

Naar jaarlijkse traditie houden we in onze streek terug een 1000-soortendag. Die vindt plaats op zaterdag 3 juni in de Vaanders. De Vaanders is een nieuw natuurgebied van ongeveer 65ha op de grens van Beernem en Aalter, van Oost- en West-Vlaanderen. In de Vaanders ontdek je de typische kenmerken van het ruimere Bulskampveldgebied: een gevarieerd mozaïeklandschap met bossen, graslanden en waardevolle dreven, aangevuld met een vijver, enkele natte depressies en veedrinkpoelen. Het is hoofdzakelijk laaggelegen en bijgevolg erg drassig. Het gebied herbergt heel wat waardevolle soorten. We zijn er van overtuigd dat er nog een pak nieuwe soorten voor het gebied te ontdekken zijn.

Het doel is zoals altijd om zoveel mogelijk soorten planten, paddenstoelen en dieren te inventariseren om een idee te krijgen wat er zoal voorkomt in het natuurgebied. Misschien was je bij vorige edities ook betrokken, of wil je dit jaar jou kennis beschikbaar stellen.

Kan je aanwezig zijn die dag en zou je jou kennis en interesse willen botvieren op één van jou interessegebieden, geef een seintje met vermelding van jou specialiteit of voorkeursgroep.

Hieronder al de eerste praktische info, we sturen dan later nog verdere informatie door, evenals een lijst van alle deelnemers.

Praktisch:

- Uitvalsbasis: veldschuur (aan nieuwe fietstunnel onder de spoorweg, op het kruispunt van Vaanders, Vijverstraat en Maria-Aaltersteenweg). Parkeren kan best aan het station van Maria-Aalter.

- Tijdschema:

o 6u: start vroegmorgenwandeling

o 9u30: start inventarisatieronde voormiddag

o 13u30: start inventarisatieronde namiddag

o 22u00: start avondwandeling

- Er is een bar voorzien. Drank is er verkrijgbaar aan democratische prijzen. Pick nick is zelf mee te brengen.

Organisatie:

Natuurpunt Beernem, Natuurpunt Aalter, Natuurpunt Brugs Ommeland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

Contactadressen :

Rony Van Houdenhove –tel 050/79 03 91 - gsm 0475/55 81 19 – email : vaanders@natuurpunt.be

Jan Versigghel – tel: 09 /375.21.28 - e-mail: jan.versigghel@skynet.be